Tuesday, 19 November 2013

cItEr bReASt pUmP LAgI

sebelum ni saya pernah citer berkaitan breastpump medela harmony. alhamdulillah lepas sahaja bersalin saya cuba nak buat stok susu, tp asyik tertunda je. hehehe... betul kata org, nak buat stok susu ni pun kena ada semangat and displin yg kuat, selain itu pemakanan suppliment juga diperlukan dan perlu minum air mencukupi utk mendapatkan susu yg byk (sy mkn set penyusuan shaklee). tp biasa la, nak mula kan tu sume perasan malas asyik menguasai diri. so 2minggu sebelum start kerja, saya pun memulakan utk membuat stok. mula2 pump susu yg dapat tu xbyk, tp sy xputus asa lg. cuba jugak buat 2 jam sekali. tetap xbyk jugak.. hmmmmm time tu dah mula la rasa malas sbb kecewa tgk susu tu sikit je. just dpat 2oz skali pump, kadang 1oz. ada sekali tu sy siap bgn mlm lg dpt kumpul 1oz je walaupun sy pump dua2 belah miss B setengah jam.
nak dijadikan citer, my mom try pinjam kakak sepupu punya electric breastpump, sy pun mulalah bersemangat balik utk buat stok.. alhamdulillah sekali pump je dapat 3oz or 4oz. so sampai sekarang saya buat stok susu dan pump selang 4jam sekali.
takut jugak guna org punya breastpump lama2, yela xpasal2nya rosak dah kena ganti yg baru. tnya en hubby dia pun menyokong saya utk beli electric breastpump sendiri je. search punya search dapatlah satu persetujuan sy nak jugak beli breastpump brand medela. disebabkan bujet yg ciput sy beli medela swing single je. jadila dari xde kan. hehehe...saya beli dekat fabulousmom (http://www.fabulousmom.com)..

Medela - Package Swing Elegante Mom (SP)
ni la set yg saya beli. 
(copy pic dari catalog fabulousmom)

Monday, 18 November 2013

Botol "COMO TOMO" pilihan hati Ammar

Risau hati mama nak msk kerja bl ammar xblh nak terima botol susu. ammar sanggup berlapar sbb xnak hisap susu guna botol. xsampa hati mama tgk ammar jd xbertenaga bila xhisap susu. Alhamdulillah akhirnya dapat juga cari botol yang sesuai dengan ammar. sampai 3 brand botol dah beli. akhirnya brand botol como tomo yg ammar suka. botol ni memng sgt2 best. putingnya sgt lembut. lebih lembut dari botol mimijumi. botol ni pun tidak mudah pecah if jatuh sbb dia mcm getah. pada mama2 sekalian if baby korang xblh nak terima botol susu, sy recomend korg guna botol ni. In Sya Allah, baby korg blh accept.



pic ehsan dari google..

Thursday, 14 November 2013

Maternity Photoshoot

Kenangan yang paling terindah semasa mengandungkan cinta hati kami "MOHAMAD AMMAR DARWISY". mungkin kenangan ini kita hanya akan alami sekali seumur hidup. Ini semua ketentuan tuhan. aku xmelepaskan peluang untuk merakam detik terindah ini. Photoshoot ni diambil 2 minggu sebelum deliver... hehehe... nasib baik sempat... alhamdulillah, puas hati sgt dpt bekerjasama dgn fariz muhazir (fb : https://www.facebook.com/farizMuhazir?fref=ts )... xrugi rasanya and package yg ditawarkan sgt2 murah...





















Tuesday, 23 July 2013

Breastpump & Set Berpantang pilihan...

Tinggal brp minggu je lagi... so dah start prepare skit2 barang baby & utk diri sendiri...

1. BREAST PUMP - MEDELA HARMONY

Breastpump saya pilih medela harmony... nak beli yg mahal xberkemampuan pulak...
Disebabkan semangat utk fully BF saya beli je yang manual... ala sama je, cuma letih sikit la nnt... :)
Normal price yg saya survey RM269 and paling murah price expo pun RM199..
Alhamdulillah saya dapat harga yg lagi murah... beli dari fb : mymommashop
 
 
   

inilah dia (gambar ehsan dari en.google) 


2. SET CONFINEMENT - TANAMERA POSTNATAL CARE



Semasa berpantang, aku pilih set TANAMERA Postnatal. Apa yang bestnya set ni tak gunakan jamu semasa berpantang. Set ni je ada 11 item dalam 1 kotak..Banyak giler ahh.. 
Ada serbuk pilis, teh herba, body scrub, herbal wash, Virgin Coconut Oil and bengkung pun sekali ada dalam set ni..Jadi agak berbaloilah aku membelinye... 
utk set berpantang ni ak beli dari FB ni : Set Ibu Selepas Kelahiran (dpt free gift VCO + Tungku + Brown Soap) 




 

Monday, 22 July 2013

TIPS SEMASA MENERAN

sejak dua menjak ni memng selalu merajinkan diri utk baca tips2 semasa bersalin...
blogger ni dia ada share tips yang berguna cara untuk meneran.
if rajin, mom to be boleh la baca dari blog ni http://latifahsuleiman.blogspot.com/2012/06/tips-meneran.html
insyaallah kita blh sama2 apply tips ni ketika bersalin...

Sunday, 21 July 2013

KeAjaiBaN Yg BeRLaku..

Salam... alhamdulillah, hari ni usia kandungan dah nak masuk 31weeks (bersamaan 13 Ramadan)...
bl mendengar ayat suci al-quran sayang saya bergerak aktif dkt dlm..
rasa teruja dan takjub... myb dia pun dapat mendengar sama..
semoga sayang menjadi anak yg soleh... amin...

Wednesday, 26 June 2013

Maternity Support Belt brand "Mummy N Baby"

salam... dah lama xupdate blog ni.. kali terakhir review pasal wedding..
alhamdulillah skarng ni dah pregnant dkt 26weeks..
so mcm2 la yg berlaku... baru2 ni disebabkan terlampau active sgt, baby turun kebawh.. sakitnya xblh nak digambarkan... semua benda buat jadi xtentu arah... jln sakit, duduk skt n baring pun skt..
nsb la rajin baca blog mom to be, ada yg suggest utk pakai maternity support belt.. so dlm servey2, terjumpa maternity support belt brand mummy n baby dkt blog ni (http://lovemummynbaby.blogspot.com/2013/04/maternity-support-belt.html)..
bl baca dia punya kebaikan so teringin jugk la nak beli... memandangkan ni first baby so xdela berkira sgt pasal harga, sbb nnt insyaallah ada rezeki 2nd blh pakai blk..
normal price yg sis ni jual RM170 tp sbb ada promotion sy dpt price RM150.. hehehehe... seronok la jugk... sbb dpt discount, postage pun free...
dah order skrng ni xsbr nak tunggu brg ni smpai dlm 2 or 3 hr lg...
insyaallah nnt sy akan sharekan "magical" yg berlaku bl dah dpt ye... :)

Tuesday, 9 April 2013

ReViEw oUr wEddINg dAy

16 nOv 2012 - nIkAh

PaKaiAn = BaJu KuRUnG MoDeN (Shada TayloR)
MaKe Up = SuE CaNtIk
PeLaMiN = CiNtA HaTi JiWa













17 NoV 2012 - ReCePTioN (mY SiDe)

TeMa = PuRpLe PuTiH
PaKaIaN = D'SyElla CoUtUrE
MaKe Up = SuE CaNtIk
PeLaMIn = CiNTa HaTi JiwA